Definició de Treball Social

El Comitè Executiu de la Federació Internacional de Treballadors Socials i la Junta de la Associació Internacional d’Escoles de Treball Social, després d’un període llarg de revisió, van presentar als membres d’ambdues organitzacions en les seves respectives Assemblees / Junta la definició global del Treball Social, consensuada a Melbourne el juliol de 2014. En la seva revisió han participat nombroses organitzacions membres i treballadors socials de tot el món, que han format part d’aquest extens procés, entre els qui han participat el Consell General i els Col·legis Oficials de Treball Social d’Espanya.

Aquesta nova definició posa fi a l’adoptada l’any 2000 i que havia estat molt utilitzada fins el moment. Una definició que va posar de relleu el compromís de la professió amb la justícia social i els drets humans, i havia actuat com a un impuls per a molts treballadors socials. Des de la seva adopció, tot i això, també havia estat objecte de nombroses crítiques. Per això, aquesta nova definició ha intentat posar fi a aquestes crítiques i adaptar-la a la situació actual del Treball Social en el món, així com ampliar-la a nivell nacional i/o regional.

“El treball social és una professió basada en la pràctica i una disciplina acadèmica que promou el canvi i el desenvolupament social, la cohesió social, i l'enfortiment i l'alliberament de les persones. Els principis de la justícia social, els drets humans, la responsabilitat col·lectiva i el respecte a la diversitat són fonamentals per al treball social. Recolzada per les teories del treball social, les ciències socials, les humanitats i els coneixements indígenes, el treball social involucra les persones i les estructures per fer front a desafiaments de la vida i augmentar el benestar.”

Fes clic aquí per veure la proposta internacional de definició de Treball Social en català.

Fes clic aquí per accedir a la pàgina web de la IFSW (International Federation of Social Workers) on trobaràs informació ampliada.

Share this post

Dixit
Diputació de Barcelona
La Intercol·legial